Blogosfera

21 pomysłów na Pułtusk

Data dodania: 2013-09-27 20:04

21 pomysłów na Pułtusk cz.1

Dyskusja o aktualnych problemach Pułtuska w kontekście jego przyszłości rozkręciła się na dobre. Jest ona obecna w codziennych rozmowach, na forach internetowych, czy portalach społecznościowych. Jak pisałem w swoim ostatnim felietonie „Burza nad burmistrzem” m.in. za sprawą lokalnej akcji referendalnej wyraźnie rośnie nasza świadomość i zainteresowanie sprawami miasta. Czy jednak dyskusja ta idzie w słusznym kierunku? Osobiście odnoszę wrażenie, że za bardzo koncentrujemy się na sprawach personalnych ( kogo wymienić na kogo ) pomijając zupełnie kwestie programowe. Z tego co zaobserwowałem niewiele osób w ogóle ma ochotę o programie rozmawiać. Tymczasem obie te kwestie są równie istotne. Potrzebny jest zarówno ambitny plan rozwoju dla miasta jak i dobry gospodarz, który wdroży go w życie.

Dla większości z nas priorytety w polityce miejskiej są oczywiste. Trzeba naprawić lokalne finanse, pilnie rozwiązać kwestię kładki Pułtusk-Popławy, budować nowe drogi na osiedlach. Nie mniej jednak priorytety to nie wszystko, potrzebny jest bowiem nowy, wieloletni plan rozwoju dla Pułtuska, ambitny i realistyczny, dzięki któremu marzenia wielu Pułtuszczan o mieście wykorzystującym swój potencjał staną się rzeczywistością. Chcąc być obiektywnym nie mogę nie wspomnieć o Pułtuskim Festiwalu im. Krzysztofa Klenczona, czy planach cyfryzacji Kina Narew, bo to bardzo dobre inicjatywy świadczące o tym, że w kontekście myślenia o rozwoju miasta władze lokalne poczyniły znaczący postęp. Nie mniej jednak przestrzeni do rozwoju jest znacznie więcej, a debat na ten temat póki co jak na lekarstwo. Dlatego też chciałbym zainicjować szeroką debatę na temat pomysłów na rozwój miasta, podając już teraz szereg konkretnych przykładów, będących m.in. efektem wielu rozmów jakie przeprowadziłem w ostatnim czasie z mieszkańcami Pułtuska.

Życie kulturalne: 1) Dzień historii Pułtuska, czyli nowe święto lokalne w ramach którego mogłyby odbywać się konferencje poświęcone postaciom zasłużonym dla miasta, rekonstrukcja bitwy pod Pułtuskiem z 1806, wystawy lokalnych artystów, zawody sportowe, czy pułtuska noc muzeów. 2) Centrum kulturalno-informatyczne na Popławach, czyli nowe, otwarte dla wszystkich miejsce z salą konferencyjną, komputerową, biblioteką, w którym każdy mógłby spędzać czas wolny i swobodnie organizować różnego rodzaju spotkania społeczne. 3) Ogólnopolska olimpiada wiedzy o ekologii i ochronie środowiska organizowania przy współpracy np. z Wydziałem Turystyki, Hotelarstwa i Promocji Środowiska AH, czy Nadleśnictwem Pułtusk. 4) Nowa, wzbogacona oferta w Miejskim Centrum Kultury i Sztuki, czyli warsztaty aktorskie, fotograficzne, kabaretowe, czy poświęcone muzyce nowoczesnej. 5) Modernizacja przystani – znakomitego miejsca do wielu imprez, dyskotek, festynów, czy uruchomienia plenerowego, letniego kina. Szkoła i najmłodsi: 6) Bogatsza oferta zajęć pozalekcyjnych dla uczniów – zajęcia z dziennikarstwa, informatyki, wiedzy przyrodniczej czy języków obcych. Ponadto uruchomienie realnego doradztwa zawodowego dla uczniów już od gimnazjum. 7) Więcej nowoczesnych placów zabaw dla dzieci. Rynek pracy: 8) Bezpłatne szkolenia dla początkujących przedsiębiorców: jak założyć firmę i jak pozyskać środki finansowe, marketing i reklama, specyfika lokalnego rynku pracy. 9) Powstanie nowych miejsc pracy jest uzależnione od pojawienia się na naszym terenie nowych, średnich i dużych przedsiębiorstw z zewnątrz – dla władz miasta powinien być to obecnie jeden z priorytetów. I na koniec sport: 10) Ogólnopolskie zawody narciarstwa wodnego na rzece Narew… cdn.

21 pomysłów na Pułtusk cz. 2

Pierwsza część mojego tekstu na temat pomysłów na Pułtusk wywołała na jednym z portali społecznościowych ( www.facebook.com/PultuskCzasNaZmiany ) niemałe zdziwienie. Oto jeden z komentarzy: „Czytając Pana propozycje ambitnego planu z jednej strony trudno się z nimi nie zgodzić, ale część z nich można przyrównać do ostatniego genialnego pomysłu naszych polityków chyba z PSLu o podboju kosmosu przez Polskę. W Pana wypadku można to tłumaczyć "gorącą głową" młodego kreatywnego człowieka, w drugim........ daruję sobie komentarz”. Propozycje przedstawione przeze mnie zostały ponadto nazwane: mrzonkami, laniem wody oraz populizmem. Generalna konkluzja była taka, że proponowanie czegokolwiek nie ma obecnie sensu ponieważ na nic nas ( miasta ) nie stać. Notabene do wniosku takiego doszły osoby na co dzień firmujące skromny projekt budowy wielkiego parku rozrywki w Pułtusku…

Szanuję oczywiście tą błyskotliwą krytykę. Niestety mój punkt widzenia na ten temat jest inny: musimy w końcu zacząć rozmawiać na temat programów, pomysłów na rozwój miasta i przestać sprowadzać politykę lokalną jedynie do spraw personalnych. Dlatego też pragnę dokończyć swój tekst będący tak jak wcześniej wspominałem efektem wielu rozmów jakie przeprowadziłem w ostatnim czasie z mieszkańcami Pułtuska. Tym samym mam nadzieję że stanie się on zalążkiem szerokiej debaty programowej na temat przyszłości naszego miasta.

Szkoła 11) Współpraca szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z organizacjami pozarządowymi, angażowanie uczniów w aktywność społeczną, 12) Lepsze wykorzystanie partnerstwa międzynarodowego z miastami New Britain, Senica, Montmorency w zakresie edukacji oraz wymiany młodzieży, Sport 13) Nowe sekcje sportowe w ramach MOSiR – zorganizowane na podstawie konsultacji społecznych, 14) Nowe ścieżki rowerowe, 15) Tor quadowy, Bezpieczeństwo 16) Monitoring powodziowy – dzięki któremu mieszkańcy mogliby sms-owo  otrzymywać informacje o zagrożeniu powodziowym oraz na bieżąco obserwować stan rzeki za pomocą specjalnej strony internetowej, Wypoczynek 17) Ośrodek wypoczynkowy nad Narwią – szansa na nowe miejsca pracy oraz uatrakcyjnienie oferty turystycznej, Kultura 18) Modernizacja amfiteatru, Demokracja lokalna 19) 4-punktowy demokratyczny plan dla Pułtuska: budżet obywatelski, więcej konsultacji społecznych w sprawach ważnych dla mieszkańców, obywatelska inicjatywa uchwałodawcza i zmniejszenie wymaganej ilości podpisów z 1000 do 200 oraz reaktywacja młodzieżowej rady miejskiej, 20) Internetowa sonda miejska – uruchomiona na stronie urzędu miasta, w której władze pytałyby mieszkańców np. o to kto powinien zagrać podczas Dni Patrona, Promocja miasta 21) Spot internetowy promujący Pułtusk – stworzony przez samych mieszkańców.

WYJAŚNIENIE: Powyższe oraz zaproponowane w ostatnim tekście pomysły na Pułtusk nie są programem wyborczym. Jest to zbiór pomysłów jakie od dawna przewijają się w luźnych rozmowach, czy na pułtuskich forach internetowych. Propozycje te nie mają ram czasowych, stąd odgórne przyjmowanie postawy „nie dyskutujmy o tym bo nas na to nie stać” nie ma sensu. Podstawowym celem tekstów jest zainicjowanie szerokiej dyskusji o tym jak Pułtusk powinien funkcjonować w najbliższej, kilkuletniej przyszłości.

Zobacz profil polityka: Błażej Makarewicz